Harika, Tebrikler, Çok güzel, Eline sağlık, Çok güzel çekmişsiniz gibi kalıp cümlelerin bir nebze de olsa önüne geçmek için 10 Kelime kuralı uygulamaya konulmuştur.
Konu hakkında fikir ve düşüncelerimizi burada paylaşmanın faydası olacağını düşündüğüm için forumu oluşturdum.
Uygulama ile ilgili çeşitli önerilerde ve eleştiriler tarafıma gelmeye başlamıştır.
Bizler hiç bir zaman herkesi fotoğraf eleştirisi yapacak kadar donanımlı olmasını beklemiyoruz. Ama burada insanların bir şeyler öğrenmesini e yüklenilen fotoğraflara eleştiri yapan üyelerimizin en azından fotoğraf hakkında düşüncelerini ve kendilerinde neler yaşattığını bilmemiz sizce eleştirinin gerçek tanımına uymaz mı?
Yani falanca fotoğrafın altına Muhteşem, çok güzel yazmanın fotoğrafçıda yada ziyaretçilerde ne gibi etki uyandırabilir ki?
Ama bunun yerine fotoğrafta gördüğümüz hataları eleştirsek yada fotoğrafa neden muhteşem dediğimizi açık açık düşüncelerimizi dile getirerek belirtsek daha faydalı olmaz mı?
Ortak paylaşım olarak konuyu hep birlikte çözeceğimize ve bu anlamda anlaşıldığımıza inanıyorum
Gelen öneriler ve düşünceler doğrultusunda 10 kelime kuralı tüm fotoğraflar için kesin olmalı diye bir durum söz konusu ortadan kalkmışıtır.
Ama bu seçeneği kendi fotoğraflarında kullanmak isteyen üyelerimiz fotoğraflarını eklerken yada düzenlerken "Fotoğrafıma kritik yapılsın. (10 kelime kuralı uygulansın. )" seçeneğini aktif edebilirler.
MusaKocaman tarafından 6/19/2009 12:32:58 PM zamanında düzenlenmiştir.
Yazılan eleştirilerin eğitici olmasını beklemek bence pek sağlıklı bir bakış değil,kaldıki burası eğitim kurumu değil, özellikle paylaşım sitelerinde,bir çok kişiye yaptığımız literatüre ve teknik terminolojiye uygun eleştiriyi fotoğraf çekmeye yeni başlayan ve paylaşan insanların çoğunun anlamasını beklemek için bir kursa veya akademiye göndermek gerekir,nerdeyse bir çoğumuz el yordamıyla yolunu bulmaya çalışan(fotoğrafı hobi olarak veya yeni başlayan aslında hayatını başka işler yaparak kazanan) insanlardan oluşuyor.Bizim bu kişilerin bizi anlamasını beklememiz pek inandırıcı değil,kaldıki yaptığımız eleştiri ve önerilere bu benim tercihim diye kestirip attıklarına bizzat kendim şahidim ve bu kuralın tutacağına inanmıyorum aksine üye kaybettireceğine adım gibi eminim ve basitçe diyorumki bu konuda insanları kazanmak ve kazandırmak istiyorsak işi bilen insanlardan oluşan kişi veya grupların uygun koşullarda eğitim seminerleri düzenlemek,sergiler ve yarışmalar düzenlemek ve tanışma yardımlaşma(fotoğrafla ilgili) toplantıları düzenleyerek fikir alışverişi yapmak,fotoğraf gezileri düzenleyerek yerinde ve ortamında bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaktan geçer,niyetim kimseyi küçümsemek değil,tüm üyelerimizin siz yöneticilerin anlayacağından emin olarak nacizane fikirlerimi paylaşmak istedim.teşekkür ediyorum,saygı ve sevgilerimi sunuyorum......
çok haklısınız ...ancak fotograf sahibinin çektiği çektiği fotoğraflar konusunda sitede ki fotoğraf severlerin ne düşündüğünü, beğenip beğenmediği, ölçüsünde de olsa bilmek ister..çoğumuz burada amatörüz.. örneğin ben öyleyim.yani teknik olarak ustaları değerlendirmek konuusnda bilgimiz yeterli olmayabilir ama fotograflara puan vererek değerlendirme yapabiliyoruz ama eksik olan kimin ne puan verdiğininde belli olması bence çok iyi olurdu..bende ustaların fotoğrafına puan veriyorum yorum yapmıyorum ama onlar bu puandan haberi olmuyor ... burada bence zaman geçtikçe tanıdık olan bu rumuzların birbirine verdiği puanların görünmesi iyi olur diyorum saygılar
Merhaba site yönetiminin alınacak kararları bu şekilde önceden belirtmesi ve üyelerin fikirbirliği ya da tavsiyelerini dinlemesi günümüzde sık yaşanan bir durum değil.Karar kesinlikle isabetli...
isteyen zaten bu seçeneği açarak kuralı uygulatmakta... ve bu da güzel bir konu bana göre... bu seçenek çoğu sitede yok... ama buda buranın özelliği ve gayet olumlu.
Doğru demişiniz sonuçta buradakilerin hepsi prof. fotorafçı değil bizim gibilerin daha iyi foto. çekmesi için hatalarımızı söylemeniz gerekir; ve bu hataları nasıl giderebileceğmiz söylenmesi için güzel olmus. İyi GÜNLER
Tabiki insanin Fotorafa bakinca hissetiklerini ögrenmek muhtesem yada cok güzel yazmalarindan dahada güzel. Ama siteler gün gectikce üye sayisini hizla artdiriyor,búda demek oluyorki,basta 100-200 kadar Fotorafken birden günde 500-600 hatta ilerde günde 1000 Fotoraf eklenmesine yol aciyor... Diger arkadaslari bilemiyorum,ama ben kendi acimdan söyleyeyimki hergün 1000 tane Fotorafa bakacak zamanim yok,ben üc cocuk annesiyim ve daha baska islerimde var. Inaniyorumki bu sitedeki bircok üyede calisiyor ve ancak günde 3-4 saat gibi bir süreyi belkide ayirabiliyor. Zaman acisindan dogru bulmuyorum bu uygulamayi.Insanlar sadece Favori fotorafcilarinin fotoraflarina odaklanmaya baslayacak ve yeni gelen arkadaslara haksizlik olacak diye düsünüyorum. Sahsen ben fotorafa bakinca teknik acidan fazla yorum yapamam,bu ustalarimizin isi... Hissetdiklerimi yazabilirim dogru,ama hangi birine yazayim ??? Günde 100 Fotorafa bakip yorumlarken,bu yeni kural yüzünden belki ancak 20 fotorafa bakip yorumlamaya zamanim olacak. Benim nacizane fikrimce yanlis bir uygulama... Zaten eminim fotorafa bakinca eger bisey hissediyorsa insan,bunu mutlaka paylasiyordur. Ama güzel bir Kelebek makrosuna bakinca ne hisseder insan ??? Ben sahsen cok güzel bir makro cekim oldugunu söyleyebilirim ancak :)) Baska ne hissedebilirimki,günde 50 tane kelebek ekleniyor,hepside asagi yukari ayni hissi veriyor,sadece renk yada netlik farki var... Bilemiyorum bu uygulama nekadar dogru nekadar yanlis...
melek hanıma katılıyorum ...bende amatörüm ışık kontras bilmem ne dereceye kadar doğru eleştiri yapabilirimki....sadece beğendiğim fotoğraflara yorum yapıyorum sırf 15 kelime kuralı yüzünden foto kritikten çıktım...fotoğraflarıma eleştiriler geliyor...hemde birsürü zaten teşekkür cevabı yazıyorum 1 ssaat vede yorum için zamanım kalmıyor çünki çalışıyorum...zaten profosyonel olan yazıyor eleştirisini ışık kontras olmuş veya olmamış diye ben bilmiyorumki ne yazayım..10 kere selamlar yazmamızmı gerekiyor 10 kelime kuralı için...
henüz yeni başlayan biri sayılarak elbette ben de zorlanıyorum uzun uzun eleştiriler yazmakta ancak bir yeni başlayan olarak eğer bir şeyler öğreneceksem bu o fotoğrafta benim görmediğimi gören, bilmediğimi bilenler sayesinde olacak.. bir fotoğrafta bie eksiklik varsa bunu söylemek büyük bir iyiliktir, ki o hatayı yapan insan bir daha yapmasın diye.. hani derler ya, acımasızca eleştirmek geliştirmektir, diye..en azından ben böyle düşünüyorum ve bu siteden bunu bekliyorum.. yüklediğim herhangi bir fotoğrafta birileri, fotoğrafım iyi de olsa kötü de olsa "Aferin, Çok güzel,Tebrikler, Eline sağlık, Başarılarının devamını dilerim" desin diye fotoğraf yüklemiyorum.. maksad egoların tatmini değil, sadece fotoğrafı bir adım öteye götürmek olsa gerek.. krallar çıplak kalmadan evvel birilerinin onları uyarması gerek kanaatindeyim.. bir de, unutmadan, bence çok sayıda yorum yazmak ya da çok sayıda fotoğrafa bakmak değil az da olsa kaliteli yorum yazmak ve kaliteli fotoğraflara bakmak önemli bence.. dolayısıyla bu kural beni zorlayacak da olsa gerekli.. saygılar, sevgiler
fotoğraf severlerin çoğu ( ben dahil) bu kelime standartı konusunda katı kural uygulayan bir siteden ayrıldı.Şimdi siz bu kuralı koydunuz bu siteye devam eden her fotoğraf severin eleştirmen olmasını istiyorsunuz fotoğraf tekniği konusunda tüm üyelrinizin bilgi sahibi olduğunu varsayıyorsunuz ki bu yanlış.Eleştiren eleştirsin beğenen beğensin bırakın üyeleriniz özgür olsun, illa da kural derseniz olacakları söyleyeyim 10 kelimelik bir mani veya fotoğrafla ilgisi olmayan 10 kelimelik klişe sözler yer alacaktır, semboller le ifade özgürlüğü tanıyan bu sitenin kuralcı bir tavır içerisine girmesini yadırgadım.İnsanların hepsi bu tür fotoğraf sitelerine zannettiğiniz gibi "Ara Güler" olmak için değil emek sergilemek için devam ediyor..... Selamlar...
Ben buraya gelmeden önce x bir sitedeydim hemde uzun süreden beri birçok arkadaşımada tavsiye etmiştim ama site üyesi arttıkca konan kurallar kuralları uygulatmak için kabalaşan yöneticiler ve kelime kuralları çekilmez hale geldi onca zamanlık emeğimi yıkmama sebep oldular ve tektek yüklediğim bütün fotoğrafları sildim.
Tabiki kural olmasın demiyorum ama insanlarıda zorlamamak lazım sonuçta burası bir paylaşım sitesi.burada bir çok arkadaş çevresini günlük yaşamını paylaşıyor amatör arkadaşlarda var profesyonel arkadaşlarda ben bu siteyi buldum üye oldum ve biraz baktım inceledim ve insanların samimiyetini gördüm baştan sıcak bakmazken şimdi çok hoşuma giden bir site oldu herkez birbirine saygılı ve sevgiyle yaklaşıyor ve en azından ziyaret edip kısada olsa yorum yapıyor.
Burada fotoğraf paylaşan değerli üstatlarımız var fotoğraflarına bakıyor ve tebrik ediyoruz çünki başka ne yazabilirizki ışığı, kadrajı, ufuk çizgisi, pozlaması, estantenesi, diyaframı, yada ekipmanı hakkında yorum yapma saygısızlığını kim gösterebilir yada ben ne diyebilirim ne yorum yapabilirim fotoğrafını tebrik etmekten başka sizce 10 kelimelik ne yazabilirim bir üstada...
Güzellikleri öldüren katı kurallardır nacizane benim fikrim düşüncem tabiiki kimseye karşı saygısızlık et mek ve kırmak istemem hatamız olduysa affola...
belli kalıplaşmış sözleri kullanmaktan çok insanın içinden geldiği gibi duygularını yansıtabileceği özgür cümlelerle ifade etmesi daha güzel şık olabilir diye düşünüyorum .selamlar
Site kurmak ya da bir sitede yönetici olmak ve insanların duygu ve düşünceleri üzerinde baskı unsuru olmak anlamına gelmemeli. Türkiye zaten ne çekiyorsa ifade özgürlüğünün kısıtlanması baskı altına alınması fikirlerin açıkça söylenmemesi yüzünden çekti... şimdi siz kalkıp burda da aynı durumu oluşturuyorsunuz. Eleştiri oluyor ya da olmuyor ne kadar olsun şu kadar olsun bu kadar olsun... bırakın bunları kendine değer üretmeye çalışan ve bunun karşılığını alanlar devam eder alamayanlar bunu hisseder ya kendini sorgular bilenlere danışır ya da çeker gider... ama malesef bir su başı bulan hemen istediği tarlaya istediği kadar su vermek ya da istediğinin suyunu kesmek hastalığı her yerde ve her durumda ortaya çıkıyor malesef...
selam arkadaşlar,bu sitede bulunan çok arkadaşımız gibi ben de fotorafçılıkda amatörüm ve bu işin tekniğini fazla bilmiyorum.kalıplaşmış cümlelerin hem teknik,hem de diyer problemleri olan fotoraflarda kullanılmasının ben de tarafında deyilim ama bu uygulamanın çözüm olacağını zann etmiyorum. hatta söz yığını getireceğini düşünüyorum.tabii ki bu benim şahsi fikrim.kendi adıma söyleyeyim ki daha önce bu kuralın uygulandığı başka sitelerden ayrılmak zorunda kaldım. bir de bu kuralın uygulandığı sitelerde profisenel eleştirilee yapıldığını göremedim.hep kural adına ya bir şiir,yada başka bir yazı kopyalanıb yazıldığına rastladım. not.zaten bu sitede olan ustalarımız fotoraflarımızdakı eksikleri açık aşkara yazıyorlar.
faraway tarafından 6/19/2009 9:07:06 AM zamanında düzenlenmiştir.
Melek Hanım'a hatta olumsuz cevap veren herkese katılıyorum çünkü haklılar.. Fotoğrafa yeni başlayıp ki bende öyle bazı kavramları bilmeyenler olabilir.Onları yorumdan,düşüncelerini anlatmaktan mahrum bırakmak doğru mu sizce ? Bu sitede yorum yapmadan puan verilebiliyor.Çoğu kişi yoru yapmaya üşenip direk puan verebilir haklı olarak. İnsanlar zaten gerektiği zaman teknik açıdan bilgi verici ve hata düzeltici yorumlar yapıyor.Şimdi herkes en güzel olan fotoğrafa bile bir eksik bulmaya çalışacak.Neden mi ? Zaten mükemmel olan fotoğrafa 'Müthiş,harika' vs. yorumlar yapılır.'Işığı çok iyi kullanmışsınız,kadraj güzel' vs. yorumlar yapılmaz.Çünkü zaten o kişiye göre gayet başarılı ve mükemmeldir.Artık herkes tam 10 kelime olsun diye ayrıca tebrik cümleleri yazacak.Kimi saçma sapan yorumlar yapacak. Çocuk aklımla beğenemedim ben bu fikri..Keşke kural konulmadan önce üyelerle görüşülseydi.Bu kuralın acilen kaldırılması dileği ile.. Sevgiler.. Gizem.
Fotoğraflara yapılan standart gözlemlerin dışında fotoğraf sahibine ve fotoğrafı izleyen 3. şahıslarada bilgi açısından geniş anlamda yorum yapmak istenen bir durumdur. Ancak bu duyguların belli sayıda sözcükle sınırlandırlması yorumu yapan kişinin kalıplarla sınırlandırılması demekdirki ben bu uygulamaya karşıyım .En azından bundan önce sıklıkla fotoğraf yüklediğim bir paylaşım sitesinden sırf bu yüzden soğudum .Bırakın insanlar özgürce istediği kadar yazsın bırakın duygularını az veya çok sözcükle ifade etmek özgürlüğü kişiye ait olsun zaten izlediği fotoğraf ona birşeyler veriyorsa veya eleştirel bir husus görmüşse mutlaka yazacaktır. Bu nedenle kelime kısıtlaması gibi bir yola gidilmesi pek çok kişinin bu platformdanda ayrılmasına neden olacaktır. selamlarımla...
Öncelikle şunu söylemeliyim ki... neredeyse ilk göz ağrım olan bir başka platformdaki 15 klm kuralı o siteden soğumama neden oldu... Elbetteki standartla kalınmamalı +'lar ve -'ler dile getirilmeli... ama bence kalıplara sokulmamalı birakın herkes gönlünce yazsın zaten öyle bir fotograf çıkıyor ki karşımıza bazen o fotografa kusur bulmak imkansız bu durumda sırf 10 klm tamamlamak için anlamsızca aynı cümleleri evirip çevirmekte bence anlamsız. ya da bazen öyle bir foto çıkıyor ki karşımıza gerçekten yazmak istiyorsunuz ya duygu çok yoğun oluyor yazıyorsunuz ya eksileri artıları dile getiriyorsunuz vs.vs... onun için bırakın herkes gönlünden geçtiği gibi yazsın...
sahap beye aynen katılıyorum ...fotoğraf çekmek yaşamımızda bir zevk ..hobbyy ..ama yaşam fotoğraf değil ...pek çok sorumluluk ve işe sahibiz ...keyif almak adına yaptığımız bir iş eziyete dönüşmemeli ....